"Iedereen heeft dagelijks dringend een beetje ontspanning en muze nodig, om tot zichzelf te kunnen komen."

 

Twee Essentiële Aandachtspunten


Wees wie je bent

Bij ‘Doe wat je wilt’ kun je puur aan wensen en talenten, waarden, doorzetten, doen, maar ook aan weerstand en overtuigingen denken. ‘Wees wie je bent’ vindt de toegang tot het ZIJN door middel van meditatie en stilte. De transpersoonlijke psychologie leert dat ieder mens een ‘essentie’ heeft, wie je in de diepte bent. Je bent een wezen met universele essentiële kwaliteiten. Maar jij hebt als individu gemakkelijk toegang tot bepaalde essentiële kwaliteiten: talenten. Je talenten zijn aan het werk in de dingen die je moeiteloos en als vanzelf doet. Je ervaart pure vreugde, bent er met volle aandacht, bent één met het moment – je BENT, je bent wie je bent en wie je wilt zijn. Alles komt samen, het is een eenhed in het nu. Doe wat je wilt en wees wie je bent! Wees wie je bent en doe wat je wilt!

Ook het citaat van Barbara Sher boven “Je meest geheime wens ... .“ wijst op de oorsprong van de innerlijke kern, de essentie, waar de wens uit voortkomt en die weerkaatst wie je bent en wie je kunt worden.

 

Balans

Benadrukken van Herstel en Rust is een kernpunt in de aanpak van Praktijk JeEigenSpoor. Zonder herstel en rust is er geen balans. Aan de ene kant van de wip staan ‘passie en wensen’ en aan de andere zorgen ‘rust en herstel’ voor de balans. Je krijgt meer energie als je de dingen doet waar je van houdt. En door zo snel mogelijk aan de slag te gaan met waar je blij van wordt, blijft er energie (over) om andere dingen te doen. En dan nog, tijd is nodig voor herstel, rust, dus voor muze, lanterfanten, niets doen, ontspannen.

Tijd die je aan muze besteedt, steunt je om uitdagingen aan te kunnen in het alledaagse leven. Fysiologisch creëren uitdagingen waar je ja op zegt eustress (positieve stress); en die doet ons goed. ‘Doe wat je wilt & wees wie je bent! ‘ betekent de aandacht bewust op vreugde te richten en strategieën te gebruiken om met angst en blokkades om te gaan.

Tijd voor muze zal in de zin van ‘dolce far niente’ of ‘süβes Tun’ meer en meer bij de momenten horen die we koesteren. Omdat de muze meestal is verdwenen uit het alledaagse leven, moeten we die vaak opnieuw leren.

Een rituele gezondheidspraktijk zoals meditatie helpt om gelatenheid en een blije basisinstelling te ontwikkelen. De voorspanning in het stress-systeem wordt verlaagd.

 

"De wissel tussen het aangaan van uitdagingen en de muze – het letterlijke levensonderhoud –
buigt een dreigende burnout om; het wordt onwaarschijnlijker ziek te worden met een burn-out."

(Dr. M Nelting, Duitse burnout expert)