"Meditatie heeft alleen maar te maken met jezelf zijn en iets te weten komen over wie dat is." (J. Kabat-Zinn)

 

Mindful & je eigen spoor

 

In Praktijk JeEigenSpoor gaat erom zo stressvrij mogelijk te leven en datgene te doen waar je ogen van gaan schijnen. Mindfulness vermindert stress en versterkt en intensiveert alles wat je ervaart: het leven wordt `levendiger, rijker, meer uitgesproken´(Kabat-Zinn). Voor Praktijk JeEigenSpoor geeft het verdieping, geeft het zin en richting, vult het aan en rond het af.

 

Mindfulness betekend je geest te laten rusten in het Zijn: aandachtig aanwezig zijn en het moment zelf ervaren met een milde niet oordelende houding.

 

Het moment zelf ervaren, ok. Maar, doen het verleden en de toekomst er dan niet meer toe?

 

Zeker doen ze er tot op zeker hoogte toe, omdat je uit het verleden leert en plannen voor de toekomst maken noodzakelijk is om iets tot stand te brengen - b.v. bij het uitzetten van je dromen :-). Het punt is, dat we meestal of alleen maar DAAR zijn. Daardoor is er geen contact met wat zich op het moment zelf voordoet, wat je ervaart, hoe je je echt voelt, wie je NU bent. Dusdanig verlies je het contact met jouw lichaam, zintuigen en gevoelens. En hier ligt de oorzaak voor heel veel stress, spanning en energieverlies!

 

We zitten vast in onze hoofd, in ons denken, dat maar door en door blijft gaan, als een wild beest. Als we via de ratio proberen te ontspannen, zal dat niet lukken. Denkend kunnen we ons geen weg uit de doolhof banen!

 

Hier komen Mindfulness en meditatie in het spel. We laten de verhalen in ons hoofd voor wat ze zijn. We staken het gevecht. Een gedachte is allen maar een mentale gebeurtenis, die komt en die gaat. We lassen als het ware een pauze in. We nemen afstand van het lawaai in ons hoofd, een stapje terug: We nemen rustig waar wat er nu echt op dat moment te ervaren valt.

 

Op die manier laat je je niet meeslepen van jouw automatische piloot, die je altijd weer dezelfde reacties laat vertonen. Door dat stapje terug creeer je ruimte! En dan, ben je in staat te kunnen kiezen hoe je reageert. En op die manier geef je zelf sturing aan je leven!

 

Natuurlijk gaat het er niet om altijd in het hier en nu aandachtig aanwezig te zijn. Het is een kwestie van kunnen kiezen en stilte en rust in je leven te toe te laten.

 

We hebben helemaal geen referentiepunt voor stilte in ons leven, we weten niet meer wat het ueberhaupt is om de geest te laten rusten in het Zijn. We zijn verslaafd geraakt aan doen, doen, doen.

 

Door te mediteren en Mindfulness toe te leren passen ondersteun je het proces om je eigen spoor (terug) te vinden, te plaveien en te volgen. Mindfulness en meditatie laten je stil staan en contact hebben met je spoor. Je kunt verbanden zien. Op die manier kun jij je spoor bewust(er) uitzetten, gebaseerd op je innerlijke ZIJN. Het spoor van je ziel, het spoor van je hart, JOUW spoor.

 

"Het stilstaan maakt het gaan in feite levendiger, rijker, meer uitgesproken." (J. Kabat-Zinn)