Meditatie heeft alleen maar te maken met jezelf zijn en iets te weten komen over wie dat is. (J. Kabat-Zinn)

 

Mindfulness

 

Drie kernvragen vooraf:

 

Wat is Mindfulness ueberhaupt?
Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: bewust, mild, in dit moment en zonder oordeel.

 

Waarom meer mindful worden?
Mindfulness vermindert stress!
En zelfs de denkbaar kleinste eenheid Mindfulness in je alledag heeft onmiddellijk een heilzaam effect.

 

Waarin verschilt het met meditatie?
Mindfulness is de toestand van Zijn, helder en moeiteloos aanwezig zijn op ieder moment. Meditatie is de oefening die we doen, om die toestand stap-voor-stap te kunnen verwezenlijken. Het is de weg ernaar toe. En tegelijk is Mindfulness het belangrijkste basis ingredient van de meeste meditatietechnieken. Mindfulness overstijgt als het ware meditatie en is tegelijk de wezenlijke kern.

 

Als je mindful ervaar je het leven zoals het zich ontvouwt, van moment naar moment. Dit in plaats van continue afleiding en verstrikt raken in gedachten.

 

Mindfulness is een manier om een stap terug te doen. Je laat de geest rusten in zijn natuurlijke toestand van gewaar zijn. Je bent vrij van de dagelijkse chaos, los van agenda´s, verhalen, problemen, piekeren, en oordelen. Hoe zou het zijn dat allemaal achter je te laten? En vooral, hoe doe je dat?

 

Voor die manier van stilstaan en een stapje terugnemen heb je techniek nodig: Meditatie. Door te mediteren, zul je steeds meer vertrouwd raken met dat gevoel van aanwezig zijn, van waarnemen in het moment. Hierdoor wordt het makkelijker om die rust toe te laten in de rest van je leven.

 

Bij Praktijk JeEigenSpoor werken we vanuit de Mindfulness benadering volgends J. Kabat-Zinn en vanuit de Transpersonale Prozessarbeit naar R. Stiegler. De meditatiepraktijken van allebei zijn gebaseerd op aandachtig aanwezig zijn.

 

We begeleiden je stap-voor-stap in het ontwikkelen van een nieuwe houding door meditatie training, stiltedagen en mini-retraites.

 

Stop ‘iets te doen’.

Trek je terug.

Richt je bewustzijn naar binnen.

Verzamel je geest.

Sta niet toe dat prikkels en verschillende indrukken je uit balans brengen.

Reis naar binnen.

Reis naar het binnenste van je ziel.

Naar de plek waar je gewoon mag ZIJN.

 

Er gaat er niet om om ergens naartoe te gaan,
maar veeleer om helemaal hier te zijn.